Hukuk
Marka tescil, marka patent 11/13/2012 tarihinde yazıldı.
Facebook'ta Paylaş
 
 

Marka tescili yapilan bir ürün veya hizmet, marka tescil sahibine özel ve yaptirimi olan haklar saglar.. ve marka tescili sahibinin üçüncü sahislar tarafindan marka tescilinin izin alinmadan kullanimini durdurtma yetkisi vardir… Bu durdurtma yetkisi markanin veya ürün tescilinin yayinlandigi tarih itibariyle hüküm kazanir.. Marka tescilinde kazanilan haklarin kapsami ve sinirlari 556 sayili KHK’de açikca belirtilmistir.. Asagida gösterilen hallerde, marka tescili alan kisinin izninin alinmadan markasinin veya marka tescilinin kullanilmasinin durdurulmasini isteme hakki vardir.. 

1- Kullandigi markanin veya marka tescilinin emtia listesine giren mal veya hizmetlerle alakali olarak, tescilli ürün veya marka ile birebir benzer bir isaretin kullanilmasi 
2- Marka tescili, Patent, Tasarim Tescili olan bir ürün ile birebir veyahut benzeyen ve bu tescilin kapsadigi materyallerin veya hizmetlerin birebiri veya benzeri bulunan ürünlerin halk üzerinde karisitirilma, baglantili marka gözükme ihtimali olan herhangi bir logonun amblemin kullanilmasi 
3- Logo veya amblemin kutu, poset, ambalaj üstünde kullanilmasi, Marka ve ürün tescili bulunan belgenin baska bir firma yada sahis tarafindan bu sekilde kullanimi marka tescil hakkina tecavüz sayilip, marka tescil belgesi sahibinin istegi dogrultusunda mahkeme yoluyla yasaklanabilir.. 
4- Tescilli logonun amblemin bulundugu ürünlerin üçüncü sahislar tarafindan stoklanmasi, piyasaya sürülmesi marka tescil veya patent tescil hakkina tecavüzü dogurur.. 
5- Tescilli bulunan ürünün veyahut marka tescilinin ithal edilmesi, ihraç edilmesi de ayni sekilde izinsiz kullanima girer.. bu nedenle yapilan ihracat veya ithalatin haberimiz yoktu.. iyi niyetli bu markanin ithalatini veya ihracatini yapiyoruz taklit sayilmaz seklinde bir düsünce 556 sayili KHK ‘ye göre geçerliligi ve hükmü yoktur.. Suç olarak anilmaktadir.. bu sekilde üretilen ürünlerin ihracina ithalatina veya fabrikadaki imalatina, satmak için yapilan stoklara marka tescil belgesi, patent belgesi, tasarim tescil belgesi sahibi tarafindan el konulabilir… gümrükde ihrac yada ithal edilmek üzereyse ayni sekilde el konulabilir.. el konulmadan sonra tazminat talebinden sonra ilgili savcilik yoluyla Kamu Davasi açilabilir.. 
6- Sahte markalarin veya ürünlerin ticaret yoluyla kullanilan evraklarda, brosürlerde veya reklamlarda kullanilmasi…

MARKA TESCILINE 556 SAYILI KHK’YE GÖRE TECAVÜZ SAYILAN HALLER ILGILI KANUN MADDESINDE TEK TEK AÇIKLANMISTIR.. BU HALLET SIRASIYLA ASAGIDA SIRALANMISTIR..


1- 556 Sayili KHK’ye göre marka patent tescilinden dogan haklarin ayrintilarini açiklayan 9. Maddenin ihlal edilmesi 
2- Marka tescil belgesi veya patent belgesi sahibinin iznini almadan, marka tescilini, tasarim tescilini birebirini veya çok yakin benzerini kullanarak markayi taklit etmek 
3- Yukarida bahsedilen taklit olarak kullanilan marka tescilinin, izinsiz olarak satip, dagitip ticari amaçla depolamak 
4- Marka tescili bulunan markanin veya patent belgesinin lisansini alip, alinan bu lisans belgesini izinsiz olarak gemisletmek ayni sekilde izinsiz olarak lisans belgesini baskasina devretmek 
5- Marka tescil belgesinin ihlalini görerek bu ihlale ortaklik yapmak bu ihlalleri tesvik ederek kolaylastirmak fiilide suç unsurudur.. 
6- Tescilli markanin veya patent belgesinin taklidini kullanip bu kullanimi yaparken ürünü nereden aldigini saklamak..
 

MARKA TESCIL KONUSUNDA TAKLIT YAPARAK VEYA BENZERINI KULLANARAK SUÇ ISLEYENLERE VERILECEK CEZALAR
 

Farkli bir firma yada sahsin tescilli markasini,patentini veya tasarim tescilini taklit eden, çok yakin benzerini kullanan ( örn ; adidas abidas, ZARA 2ARA, NIKE MIKE ) bu sahte ürünleri satan, ayni sekilde tescil markanin sahtesini ithal veya ihraç eden, satmak veya kiralamak amaciyla stoklayip elinde bulunduranlar hakkinda marka tescil belgesi sahibi Türkiye Cumhuriyeti Savciliklarina sikayette bulunarak suç duyurusunda bulunabilirler.. Bu suç duyurusu sonucunda Kolluk kuvvetleri yardimiyla sahte ürünlere el konulabilir. Yedi Emine kaldirtilabilir.. Ardindan yine savcilik yoluyla Kamu Davasi açilabilir.. Verilecek Cezalari su sekilde siralyabiliriz.. 
1- 2 yildan 4 yila kadar faile hapis cezasi verilebilir.. 
2- 6bin liradan 1 trilyona kadar para cezasi verilmektedir.. 
3- Faili isleyen isyerini 1 yildan az olmamak kaydiyla kapatilmasi ve yapmis oldugu ticaretten men cezasida uygulanmaktadir..  Konu ile ilgili çikan kanun 1995 de yürürlüge girmistir. O tarihten bu yana Yetkili mahkemelerden çok sayida toplattirma ve faaliyeti durdurma cezalari verilmektedir. ayni sekilde tanzim talepleri de sikayetçi ve tescilli marka sahibinin istegi dogrultusunda mahkeme heyeti tarafindan tescilli marka sahibinin hesabina aktarilmistir.. Kanun maddelerinin haricinde gerekli yasal düzenlemeler yapilarak farkli cezalar ve yaptirimlarda ortaya çikmaktadir. bunlari asagida genel basliklari ile su sekilde siralayabiliriz. 
A- Marka tescili, Patent tescili, Endüstriyel Tasarim Tescili, Faydami Model Tescili, üçüncü sahislarin taklit ederek üretenleri Türkiye Cumhuriyeti Savciliklarina müracaat ederek kolluk kuvvetleri araciligiyla hizla toplattirilir.. 
B- Taklit edilerek kullanilan bu sahte ürünlerin toplattirilmasinda harcanan gelirlerin.. veya taklitçinin bu sahte ürünleri sattigi takdirde elde ettigi gelirleri de tahsil edilir.. Ayni sekilde ulusal yayin organlarinda taklitçiyi beyan ederek masraflarinida taklitçiden almak kaydiyla yayinlattirabilir.. 
C- Taklitçi firma veya yöneticileri 2 yildan az olmamak kaydiyla 4 yila kadar hapis cezasi ile cezalandirilir.. 6 bin liradan az olmamak kaydiyla para cezasi uygulanir.. 
D- Sahte ürünün kullaniminda kullanilan teçhizatlara el konulabilir.. 
E- Marka Tescil belgesi sahibi maddi tazminatlarin yani sira manevi tazminat davalari da açabilir.. 
F- Sahte ürünler yurt disina çikmadan veya ilkeye giris yapmadan gümrüklerde durdurulabilir. El konulabilir.. 
G- Sahte ürünler patent, marka tescil belgesi sahibi tarafindan imha ettirilebilecegi gibi, özel izinlerle belge sahibi mülkiyetinede geçirilebilir.. 
H- Sahte ürünlerle ilgili toplattirma durdurma, yedi emine kaldirma gibi kararlar artik birkaç gün içinde sonuçlanmaktadir..