Marka çesitli yönlerden asagidaki gruplara ayrilir:
a) Ticaret markalari Bir isletmenin imalatini veya ticaretini yaptigi mallari, baska isletmelerin mallarindan ayirt etmeye yarayan isaretlerdir. Mallarin üzerinde veya ambalajinda kullanilan markalar ticaret markalaridir.
b) Hizmet markalari Bir isletmenin hizmetlerini diger isletmelerin hizmetlerinden ayirt etmeye yarayan isaretlerdir. Bankalarin, hastanelerin, reklamcilik, televizyon-radyo yayincilarinin, otellerin, restaurantlarin ve eglence hizmeti veren firmalarin markalari hizmet markalari kapsaminda korunmaktadir.
c) Garanti markalari Marka sahibinin kontrolü altinda, birçok isletme tarafindan o isletmelerin ortak özelliklerini, üretim usullerini, cografi menselerini ve kalitesini garanti etmeye yarayan isaretlerdir. Garanti Markalarina en iyi örnek; Uluslararasi Yün Birligi'ne ait "WOOLMARK" markasi, Türk Standartlari Enstitüsü tarafindan, firmalara verilen standartlara uygunluk belgesiyle kullanilan TSE markasi, ISO 9000, CE isareti, Zürich Üniversitesi tarafindan dis çürümesine yol açmayan cikletler üzerinde kullanilan özel tasarimli dis resmi de garanti markalarina örnek gösterilebilir.
e) Ortak Markalar Üretim, ticaret veya hizmet isletmelerinden olusan, bir grubun mal veya hizmetlerini diger isletmelerin mal veya hizmetlerinden ayirt etmeye yarayan isaretlerdir.
Markanin ayirt etme, mal veya hizmetin menseini gösterme, garanti etme, reklam, mutlak hak, koruma gibi ekonomik ve hukuki fonksiyonlari bulunmaktadir. |