Patent Tescili
Marka tescil, marka patent 8/19/2011 tarihinde yazıldı.
Facebook'ta Paylaş
 
 

Patent genel anlamda üretilen veya bulusa konu olan bir ürünün kullanma, ithal etme,ihraç etme, satma kiralama gibi haklarini saglayan bir belgedir. Ülkemizde patent denilince patentin her seyi kapsadigi her seye patent alinabildigi hatta çogu zaman marka tescili degilde patent almak gibi kelimeler kullanilmaktadir. Sekil itibariyle tüm ürünlere üretilen mallara patent alinabilir. Her seye patent alirim gibi söylemlerde görülmektedir. Her ürüne patent alinamaz ve bu yolla her üretilen ürüne de patent alinmasina gerek yoktur. Patent denilince hiç olmayan ilk defa bulunacak bir ürün akla gelmektedir. Aslina bakildiginda daha önce bulunan bir ürünün üzerinde degisiklik yaparak daha kullanisli hale getirerek de patent alinabilir. Patent alinirken öncelikle uygulanmasi gereken kriterle vardir. 

Bunlari su sekilde siralayabiliriz.  

A- Yenilik esasi ; Patent i alinacak ürün sekil itibariyle piyasaya çikmadan önce 1 sene öncesinde tescile basvurmak durumundadir. Daha önce piyasada üretilen, fuarda sergilenen, reklamlarda gösterilen ( 1 yil veya öncesinde ) ürünlere eskiye dayali oldugu için patent alinamaz. Kisacasi sözlü veya yazili olarak patent i göstermemeniz gerekmektedir. 

B- Sanayiye Uygunluk Esasi : Patent i alinacak ürün sekil itibariyle sanayiye uygulanabilir ve kullananilabilir olmadir. 

C- Teknigin Bilinen Durumunun Asilmasi Esasi ; bu esas da anlatilmak istenilen kisaca su sekildedir. piyasada varolan bir ürünün bilinen görünen kullanilan tekniginin üretim seklinin farkli yönleriyle asilmasi, degistirilmesi esastir. Örnegin; Saatte 500 aksesuar üreten bir makinenin tekniginde oynama yaparak teknigini asarak saatte 1000 aksesuar üretir hale getirebilmek… Patent belgesi alinirken Türk Patent Enstitüsü’ne sunulmasi ve hazirlanmasi gereken bazi tarifler ve belgeler gereklidir. Bunlar sirasiyla öncelikle ürünle ilgili tarifname hazirlanir. Tarifname ile beraber sayet gerek varsa patenti alinacak ürünlerin çizimleri hazirlanir. Tarifname hazirlanirken Ürünün özet ve istemler kismi hazirlanir. Patent de en önemli özellik Istemler bölümüdür. Bu sayilan ilkelerin hepsi hazirlandiktan sonra Türk Patent Enstitüsü’ne evrak girisi Karar Patent tarafindan yapilir. Patent belgesi alirken dikkat edilmesi gereken bazi hususlara vardir.Çünki ; her ürüne patent alinamaz.

alinamiyacak konular : 

A- Yapilan kesifler, matematikde bulunan teoriler ve bilimsel teoriler 
B- Oyunlarla ilgili planlar ve metotlarla beraber kurallar 
C- Edebiyat sanat eserleri,fikir haklar 
D- Bilgisayar yazilimlarina da patent alinamaz 
E- Insanlarda ve hayvanlarda vucuda uygulanan cerrahi yöntemler ve usuller 
F- Patent alinacak ürünün kamu düzenine ve genel ahlaka aykiri olmamasi gerekmektedir. 
G- Biyolojik olarak bitki ve hayvan yetistirme usullerine patent alinamaz. Patent belgeleri kendi koruma sürelerinin haricinde uzatilamaz. Kendi süresi dolduktan sonra halka mal olmaktadir. üretim konusunda anonim hale gelir. Incelemeli patent ve incelemesiz patent olarak 2 sekilde belge alinabilir. Incelemeli Patent 20 yil kadar geçerlidir. Incelemesiz Patent 7 yil kadar geçerlidir. Faydali Model belgesi 10 yil kadar geçerlidir. Patent, faydali model belgeleri yillik olarak takip edilmelidir. Çünkü her yil yatirilmasi gereken harç ücretleri mevcuttur. Patent, faydali model, incelemeli patent veya incelemesiz patent hakkinda daha ayrintili bilgi almak için lütfen ofisimizi arayiniz…